Smartphone en tablet reparaties in Sittard
Steenweg 80
6131 BH Sittard
+(31) 046 85 00 652
info@mobilerepairsolutions.nl
http://beeg.watch
https://maturetube.cc

Blog Post

Tips voor het opladen van je accu/batterij

Tips voor het opladen van jouw accu/batterij

Er gaan veel verschillende verhalen rond wat betreft het opladen van de accu van een smartphone, tablet of iPod. Als reparatiebedrijf merken wij dat er veel klanten zijn die problemen hebben met de levensduur van hun accu. De levensduur van een accu is per toestel en accu verschillend.

Eén van de veel voorkomende verhalen is dat een accu twee jaar mee gaat. Dit is niet altijd het geval, er is namelijk geen enkele garantie dat de accu het ook daadwerkelijk zolang volhoudt.

Eén van de factoren is namelijk de kwaliteit van de accu. Het is vanzelfsprekend dat fabrikanten hun producten zo goed mogelijk proberen te fabriceren, maar dat neemt niet weg dat er een kans bestaat dat er een aantal batches tussen zitten met minder goede accu’s/batterijen.

Het is uiteraard erg vervelend als je in de loop van de tijd begint te merken dat je accu aan vervanging toe is. Dit kan bijvoorbeeld al na 3 maanden zijn maar ook pas na 2 jaar of zelfs veel langer. Wat vooral vervelend is, is dat je de accu niet altijd zelf kunt vervangen, waardoor er steeds meer toestellen ter reparatie aangeboden moeten worden.

Een aantal voorbeelden zijn: iPhone 6, Sony Xperia Z3 Compact, HTC one M9 en sinds kort ook de Galaxy S6. Wanneer je de accu hebt vervangen, wil dat helaas niet altijd zeggen dat het probleem verholpen is. Het komt namelijk regelmatig voor dat het moederbord defect is. Deze toestellen worden vaak nog onder de garantie van de fabrikant gerepareerd. Uiteraard kun je ook bij ons terecht voor accu problemen, wij geven je advies op maat en zullen samen met jou kijken of het nog rendabel is om jouw toestel te laten repareren.

Zoals de meeste weten wordt er vaak geadviseerd om het toestel helemaal leeg te laten lopen en vervolgens weer helemaal op te laden. Vroeger werden de accu’s op basis van Nikkel gemaakt, echter is dit vervangen door Lithium accu’s. Lithium accu’s worden tegenwoordig bijna altijd gebruikt in moderne smartphones.

De onderzoekers van Stanford University in Silicon Valley hebben een accu ontworpen, die werkt met aluminium in plaats van Lithium. Wil je weten wat dit voor voordelen heeft? Lees dan snel verder.

Aluminium-accu in 1 minuut opgeladen

Het gaat hier om een nieuw type accu die is ontwikkeld onder leiding van Professor Hongjie Dai, heeft een anode van aluminium en kathode van grafiet en kan in één minuut worden opgeladen. De Lithium-ion-accu’s worden nu nog veel gebruikt voor onder andere elektrische auto’s en smartphones. Als de aluminium-accu op de markt komt, zou dat dus grote gevolgen kunnen hebben op bijvoorbeeld het kilometerbereik van elektrische auto’s, omdat deze dan zeer snel kunnen worden opgeladen. Klinkt ideaal toch?

Goedkoper en langere levensduur

Volgens de onderzoekers is de aluminium-ion-accu goedkoper en gaat die langer mee dan de accu’s die nu op de markt zijn. De aluminium –accu zou 7500 keer kunnen worden opgeladen zonder zijn capaciteit te verliezen, terwijl dat bij een Lithium-ion-accu maar 1000 keer is. We hebben nog een lange weg te gaan dus.

Schoner, flexibel en ontbrandbaar

De nieuwe type batterij is volgens de onderzoekers van Stanford niet alleen schoner dan alkaline batterijen maar ook onbrandbaar, in tegenstelling tot Lithium-ion batterijen die nog wel eens vlam kunnen vatten als ze beschadigd raken. Daarnaast is aluminium flexibel materiaal, waardoor het geschikt is voor meer apparaten dan batterijen van ander materiaal.

Het huidige ontwerp genereert ongeveer twee volt, dat is iets meer dan een AA- of AAA-batterij met anderhalve volt, maar zo’n twee keer minder dan Lithium-batterij. De onderzoekers hopen het voltage van de aluminium-accu te kunnen verhogen door kathode, de positieve elektrode van accu’s, te verbeteren.

Naast de onderzoekers van Stanford werken er ook wetenschappers van het Taiwan Industrial Technology Research Institute, Hunan University en van de National Taiwan Normal University mee aan de ontwikkeling van de aluminium-accu.

Hieronder hebben wij een aantal tips opgesomd voor het opladen en gebruik van jouw accu:

1. Laad jouw toestel, tablet of iPod op tijd op.

Er gaan veel geruchten rond dat het beter is om de accu pas op te laden wanneer deze bijna helemaal leeg is. Dit is niet juist! Je kan de accu het beste opladen als de accu rond de 30% á 40% is. Hierdoor voorkom je irritaties wanneer je plotseling weg moet en je met een lege accu komt te zitten.

2. Gebruik ten alle tijden een originele lader.

Het is voor veel mensen vanzelfsprekend dat je jouw eigen (originele) oplader gebruikt, wanneer je jouw toestel wilt opladen. Maar wat nou als je niet thuis bent en je jouw oplader niet bij hebt en jouw batterij nog maar een paar procent heeft, wat doe je dan? Precies! Dan pak je een oplader die binnen handbereik ligt. Maar niet alle opladers zijn hetzelfde ondanks dat ze dezelfde aansluiting hebben. Een oplader kan namelijk ook te veel spanning leveren waardoor de accu een stuk sneller oplaadt dan normaal, dit wordt “laadstress” genoemd. Veel mensen zullen denken dat is toch ideaal? Nee, het is alles behalve ideaal. Hierdoor slijt de accu namelijk een stuk sneller.

3. Laad het toestel niet te lang door.

Je zult je nu wel af vragen wat bedoelen ze hier mee? Wij zullen jou een goed voorbeeld geven. Veel mensen laden hun toestel op wanneer ze naar bed gaan. De batterij is waarschijnlijk al volledig opgeladen na een aantal uur. Wat gebeurt er nou als de accu volledig is opgeladen? Op dit moment blijft er een activiteit ontstaan tussen de lader en de accu. Hierdoor wordt er onnodig stroom verbruikt waardoor de lader continue een signaal geeft aan de accu. De lader verteld de accu dat er stroom beschikbaar is maar de accu heeft deze niet nodig, omdat deze al volledig is opgeladen. Dit kan als gevolg hebben dat de laadcapaciteit verminderd in de loop der tijd.

4. Gedeeltelijk de accu opladen is beter.

Het is belangrijk dat je bij de Lithium accu’s jouw accu rond de 30 en 80 % houdt. Zo treden er namelijk nauwelijks negatieve effecten op van te veel ontladen of opladen. Een leuke vergelijking is sporten, nooit sporten is niet gezond voor je, maar iedere dag sporten en tot je bent uitgeput is ook niet gezond. Het zoeken naar de juiste balans is daarom belangrijk.

5. Temperatuur is belangrijk!

Waarom is de temperatuur nou zo belangrijk voor het gebruik van jouw smartphone. De ideale werktemperatuur voor jouw smartphone ligt tussen de 0 en 35 graden Celsius. Het is dus belangrijk dat jouw telefoon niet onderkoelt raakt of over hit. Jouw toestel wordt al snel een stuk warmer dan 35 graden Celsius wanneer je deze in de zon laat liggen. Ook is het niet verstandig je smartphone te gebruiken bij extreem koude temperaturen. Hierdoor gaat namelijk de laadcapaciteit achteruit.

6. Gebruik smartphone voor de eerste keer.

De meeste fabrikanten laden hun toestellen gedeeltelijk op. Vaak is de batterij percentage rond de 40 % voordat ze hun toestellen verschepen. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de accu genoeg stroom heeft voor het wegvloeien van natuurlijke energie. Het is je vast weleens opgevallen dat wanneer je jouw toestel voor een langere tijd niet gebruikt de batterij alsnog leeg gelopen is ondanks dat het toestel uit heeft gestaan. Een Lithium accu mag namelijk niet volledig leeg raken. En de accu is niet dermate ver opgeladen dat er teveel interne spanning is, waardoor de accu sneller in zijn capaciteit vermindert raakt. Wij raden klanten ook altijd aan wanneer zij een nieuwe smartphone of tablet hebben aangeschaft deze eerst volledig op te laden. Ook bij het vervangen van de accu geven wij deze tip mee aan de klant. Zo bevorder je de levensduur van de accu.

7. Zet uw toestel uit tijdens het opladen.

Persoonlijk denken wij dat vrijwel niemand dit doet of gaat doen. Tegenwoordig kunnen mensen niet lang meer zonder hun smartphone, mits zij liggen te slapen. Het klinkt eigenlijk heel logisch, wanneer men hun telefoon oplaadt en tegelijkertijd gebruikt, wordt er dus stroom ontladen en weer bijgeladen. Hierdoor verslechterd de maximale capaciteit van de accu. Het beste zou zijn om je telefoon uit te zetten tijdens het opladen. Zo laadt jouw toestel sneller op en blijft deze in een uitstekende conditie. Dit wil niet zeggen dat het heel veel kwaad kan om jouw toestel wel te gebruiken tijdens het opladen maar het is beter van niet.

Nu is het aan jou of je bovenstaande tips wel of niet wilt toepassen in het dagelijks gebruik van jouw smartphone. Wanneer je bovenstaande tips zult opvolgen zal je merken dat de maximale oplaadcapaciteit van jouw accu zo optimaal mogelijk blijft. Nu moet je je natuurlijk niet bezwaard voelen als je de tips niet opvolgt, je moet jouw smartphone wel gewoon op een normale manier kunnen gebruiken. Volg je bovenstaande tips wel op dan zal je na loop van tijd zeker het verschil gaan merken.

Heb je nog leuke ideeën of tips voor ons blog? Laat het ons dan gerust weten.

Comments (17)

 1. Astrid 13 juli 2016 at 12:43 Reply

  Een zeer goede uitleg dank u wel hier had ik wat aan

 2. Henk 10 augustus 2016 at 12:08 Reply

  Heel erg bedankt ik ga deze tips zeker toevoegen aan mij dagelijks leven nogmaals heel erg bedankt!

 3. Ypie Samplonius 30 augustus 2016 at 00:51 Reply

  Bedankt voor de zeer nuttige tips om de accu/batterij zo lang mogelijk in goede conditie te houden. Ik ga deze suggesties zeker toepassen!

  1. Francine 3 februari 2022 at 23:18 Reply

   Dank u, heel interessant. En goed om te weten hoe het moet!!!

 4. Hanny Gruben 29 juli 2017 at 23:17 Reply

  opgeladen 100 % en nu wat moet ik doen ik zie een groen ding met100 % krijg mijn telefoon niet aan ?

 5. R.B.GROENWIL 17 oktober 2017 at 16:43 Reply

  ontbreekt: zodra voldoende opgeladen , dus max 80%, dan eerst de oplader uit het toestel halen en dan pas de oplader uit het stopcontact.

  bedankt voor de verstrekte informatie

 6. Julie 11 september 2018 at 22:16 Reply

  Is het erg als ik mijn telefoon snachts laat opladen julei

  1. Mobilerepairsolutions 12 september 2018 at 12:11 Reply

   Beste,

   Zolang u originele laadkabels / adapters gebruikt is dit niet schadelijk voor uw toestel. In een apple laadkabel zit een chipje die met de iPhone ‘connect’ en stopt met stroom geven zodra de accu 100% is. Imitatiekabels hebben deze chip niet in de kabel hierdoor blijven ze de accu de hele nacht overbelasten wat tot vervolg heeft uw accu of nog erger uw toestel defect raakt.

   Met vriendelijke groeten,

   Mobilerepairsolutions

 7. Wouter 3 januari 2019 at 22:42 Reply

  Bedankt voor de informatie

 8. Saskia! 8 juli 2019 at 14:10 Reply

  Super! Alleen zie eerste 2 stukjes dat ion slechter is dus met brand plus minder vaak opladen. Maar daarna blijkt ion wel aller beste te zijn. Ik weet nou niet wat ik moet. Persoonlijk advies, kan dat? Ik heb xiaomi redmi Note 7 naar staat geen ion bij omschrijving van die telefoon accu. Wat zit in mijne en wat is aller beste voor mijn batterij op alle punten?

  Vind zelf heel tof dat jullie zo informatie geven. M’n vriend denkt nu nogsteeds dat eerst leeg maken en daarna pas als ie uit is gevallen opladen. Wist allang dat dat niet moest maar volgens hem wel. Heeft hij ook gemiddeld heel belachelijk 3 of 4 telefoons per jaar nodig echt bizar. Hopelijk hebben jullie voor mijn xiaomi super informatie dat ik mag ontvangen van jullie.

  Tnanxx

  1. Mobilerepairsolutions 31 juli 2019 at 12:48 Reply

   Beste,

   Hartelijk dan voor uw blog bericht.

   Uw toestel maakt gebruik van een :

   Batterijcapaciteit (mAh): 4000mAh Ingebouwd
   Batterijtype: Li-ionbatterij, niet-verwijderbaar
   Batterij Voltage: 3.85V

   Wij raden het aan een toestel nooit helemaal leeg te laten laten lopen dit is nadelig voor de kwaliteit voor de batterij. Tevens is het toestel opladen vanaf 50/60% ook erg slecht zo maakt u na verloop van tijd de accu ”moe”. Verder gewoon lekker genieten van uw toestel en indien de batterij na 2/3 jaar minder wordt dan kunnen wij deze voor uw prima vervangen.

   Met vriendelijke groeten,

   Mobilerepairsolutions

 9. Ankie 22 juni 2021 at 14:17 Reply

  Battterij steeds voor 100% op laden. Is dit goed ?

 10. A 27 maart 2022 at 19:50 Reply

  Dank u wel voor deze informatie! (😄) Als wij een feedback mochten geven geef ik jullie een 4,8!

 11. Len 2 augustus 2022 at 20:17 Reply

  Ik lees hier dat bij aanschaf aangeraden wordt dat je hem eerst tot 100% moet opladen maar al ergens anders enkele keren gelezen dat dat helemaal niet hoeft. Integendeel. Je kunt hem gerust gewoon opladen tot+-80% de eerste keer. Die tot 100% en dan naar 0% en weer 100% was vooral bij oude NikkelCadmium Accu’s die we niet meer gebruiken in moderne smartphones etc.

 12. Titanic 3 december 2022 at 19:32 Reply

  Ik heb niet zozeer n reactie dan wel n vraag.
  K heb n galaxy S21FE, denk k toch. Gekocht op aanraden van mijn broer.
  Nu moet ik ‘m opladen op zo’n plat schoteltje.
  Hoe doe ik dit best ?
  Tot nu aan toe heb ik er niet bij nagedacht : natuurlijk leg ik ‘m ‘snachts daarop. Kan ik niet slapen haal ik m er terug vanaf (ipv een goed boek te lezen 🤔), daarna leg ik m terug erop, wel met een begrenzing van 85%.
  Maar hoe doe ik dit het beste ?
  Alvast bedankt !
  Monique

 13. Jeroen K. van der Veen 13 maart 2023 at 20:26 Reply

  Goed Nederlands taal man. Makkelijk en snel leesbaar.
  Logica staat erbij. Mèt voorbeelden. Klasse Jopie Poie….

  Gr

 14. Henk 23 juli 2023 at 07:56 Reply

  Goede en duidelijke uitleg. Er staat alleen wel over hit in plaats van oververhit in de tekst over de temperatuur van de batterijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts

Mobilerepairsolutions Sittard - Smartphone verzekeringen
Smartphone verzekering

Zoals vele van jullie al weten kosten de nieuwste smartphones al snel een paar